23. marts 2011

Ungarsk paramilitær gruppe skaber frygt blandt romaer

En udspringer af den forbudte højreekstreme gruppe Den Ungarske Garde skaber frygt blandt romaer i byen Gyongyospata i det nordlige Ungarn.

Gruppen kalder sig ”Civilgarden for en bedre fremtid”, og dukkede første gang op i byen efter en demonstration den 6. marts i år. Demonstrationen blev organiseret af det højreekstreme parti Jobbik, og skete på baggrund af en avis’ udmelding om udbredt kriminalitet blandt romaer i området. Avisen står Jobbik nær.

Garden har siden demonstrationen blandt andet foretaget patruljeringer i gaderne. Aktionen er ifølge Garden selv rettet mod ”kriminalitet blandt romaer”.

Dagen efter Garden valgte at forlade byen, meddelte det ungarske regeringsparti Fidesz, at indenrigsminister Sádor har fået til opgave at udarbejde en handlingsplan mod lignende paramilitære aktioner.

Få dage efter, på International FN-dag mod racisme, afholdt menneskerettighedsgrupper og en højskole manifestation mod nazisme, og til beskyttelse for romaerne. Samtidig opfordrede demonstranterne regeringen til at agere mod racisme og paramilitære grupper.

Læs mere om Den Ungarske Garde, Jobbik og deres fjender romaerne i en rejsereportage af det svenske blad Expo