18. august 2009

Ungarsk Hess-march endte i forbud og fiasko

Ingen nazister mødte op til den stort opslåede march i Budapest lørdag d. 15. august for at hylde den afdøde nazist Rudolf Hess. Nazisterne havde ellers reklameret vidt og bredt for demonstrationen, der skulle slutte af med en koncert om aftenen.

Udsnit af plakaten for den antifascistiske demonstration i Budapest, 15. august 2009.

Nazisternes forsøg på at marchere blev forbudt af politiet efter, at den ungarske premierminister den 10. august havde bedt politiet forsøge at forbyde marchen, og præsidenten Laszlo Solyom havde været ude i pressen for at udtrykke sin afsky og indignation over, at en nazistisk march ville skulle afholdes i Ungarn.

Marchen forbydes

Justitsministerien udtalte torsdag d. 13. marts, at "Ingen, der forsøger at fremme den nazistiske ideologi, bør have lov til at samle sig i demonstrationer i Ungarn. Politiet bør forhindre sådanne forsøg". Ifølge ungarsk lov skal en demonstration eller en march godkendes af politiet tre dage inden dens afholdelse for at være lovlig, og den nazistiske march blev altså ikke godkendt.

Man kan med lovgivningen forbyde demonstrationer, der udøver eller promoverer kriminelle handlinger, eller som angriber andre menneskers rettigheder, værdighed og frihed. Justitsministeren mente derfor godt, at man uden problemer kunne forbyde den nazistiske march, idet "facismen har vist tusindvis af gange, at den i den grad sætter andre menneskers værdighed, frihed og rettigheder under pres".

De antifascistiske moddemonstrationer

Det var Ungarns Nationalsocialistiske Front (NS Front), der sammen med andre nazistiske grupper forsøgte at organisere hyldestmarchen. Ingen nazister dukkede op til marchen. Det eneste, nazisterne formåede at arrangere var en lille demonstration på 20-30 mennesker, der ganske kortvarigt demonstrerede imod, at marchen var blevet forbudt. Imens arrangerede NGO’en Civilians Against the Far-Right, som bestod af 50 forskellige organisationer, en antifascistisk moddemonstration med omkring 400 deltagere, der protesterede mod nazismen på Rådhuspladsen i Budapest samme dag.

Den antifascistiske demonstration forløb godt, mens de få nazister, der samledes på dagen hurtigt spredte sig. Der blev yderligere afholdt to andre antifascistiske demonstrationer om lørdagen, hvor den ene var organiseret af en feministisk gruppe, mens den anden var planlagt af en gruppe kaldet Antiracist Mobilization.