29. oktober 2010

Svenske nazister satser stort på årets Salemmarch

Så er det - igen - snart ved at være tid til at nordens største nazimarch, Salemmarchen, afholdes.

Marchen afholdes i år lørdag den 11. december, og foregår ligesom alle de tidligere år i selve Salem. For første gang siden 2003 forventes deltagerantallet i år at stige. Det skyldes, at det i år er 10 år siden drabet på nynazisten Daniel Wretström, et drab der danner baggrund for nazi-marchen.

Ligesom de forrige år erklærer den nazistiske gruppe Info-14, at de har tænkt sig at uddele flyers, afholde torvemøder og i det hele taget stormobilisere op til marchen. Tidligere er nazisternes mobilisering blandt andet foregået på folkeskoler og gymnasier i Stockholms-området, hvor de har lagt meget energi i at ophænge plakater. Især i midten af dette årti var Salem-mobiliseringerne præget af store konfrontationer mellem flyers-uddelende nynazister og militante antifascister i Sveriges største byer i månederne op til marchen.

Sidste år blev der for første gang ikke lavet en stor antifascistisk mobilisering, i dét man fra svensk side valgte at aflyse alle antiracistiske aktiviteter til fordel for protesterne ved COP15-topmødet i København.

Projekt Antifa følger naturligvis udviklingen.

Videre læsning:

BAGGRUND

Baggrunden for Salemmarchen (svensk tekst):

Oversigt over svenske højreradikale grupper (dansk tekst):

ANALYSE

Analyse af modstanden mod marchen og de strategiske tendenser i den antifascistiske bevægelse: