25. februar 2013

Stifter af tysk højreekstremt parti død

I 1987 stiftede Gerhardt Frey partiet Deutsche Volksunion, som i mange år var samlingspunkt for dem, der fandt de konservative for midtersøgende. I 2011 gik partiet ind i NPD. Gerhardt Frey er nu død, og hans død markerer partiets endegyldige afslutning.

Forsvar jer på valgdagen lød et af Deutsche Volksunions slogan.

Mens NPD i 1980’erne og 90’erne var samlingspunkt for unge militante nazister, søgte ældre højreekstremister og den klassiske tyske arbejder mod Deutsche Volksunion.

Multimillionærens parti

Deutsche Volksunion var hierarkisk organiseret. Alt kredsede om multimillionæren Gerhard Frey, som styrede partiets profil med hård hånd. Partiet udgav avisen National Zeitung, som fik en vis udbredelse. I midten af 1990’erne fik avisen så stor succes, at den blev solgt i tyske kiosker. Det fik antifascister i hele Tyskland til at starte en kampagne under titlen ”Ingen naziaviser i tyske kiosker”.

Succes og fiasko

Selvom partiet var et enmandsparti, fik de en del succes i 1990’erne. Blandt andet kom de over spærregrænsen til delstatsvalgene i Bremen og Brandenburg. Den største succes var valget i 1998 i Sachsen Anhalt, hvor partiet fik hele 12,9 % af stemmerne. Det gav 16 pladser i delstatsparlamentet. Partiets succes blev også begyndelsen på dets langsomme død. Deres partimedlemmer var ikke dygtige nok til at klare sig i parlamentet. Egne manglende kompetencer og antifascistisk pres forhindrede partiets fortsatte succes.

Parløb med NPD

I 2003 forsøgte Deutsche Volksunion at sætte en stopper for nedturen ved at indgå en såkaldt ”Tysklandspagt” med NPD. Pagten gik ud på, at partierne ikke konkurrerede mod hinanden ved delstatsvalgene. Hvis NPD var stærkest i en delstat, stillede Deutsche Volksunion derfor ikke op der. Pagten gav dog ikke de store resultater, og i 2009 gik Gerhard Frey af som formand. Matthias Faust blev hans efterfølger.

Deutsche Volksunions endegyldige død

I 2009 opsagde NPD pagten på grund af de manglende resultater. Deutsches Volksunion forblev svage, og i 2011 blev partiet en del af NPD. Partiet ophørte dermed som selvstændigt parti. Nogle af Deutsches Volksunions medlemmer klagede over beslutningen, men uden succes. Med Gerhard Freys død er partiet definitivt lagt i graven.