9. april 2012

Statshomofobi i St. Petersborg

I torsdags blev to mænd arresteret af politiet i St. Petersborg, som de første i den russiske storby, på baggrund af byens nye anti-homo-lov.

Russisk politi slår hårdt ned på homoaktivister. Her anholdes en homoaktivist ved en tidligere lejlighed.

Loven forbyder udbredelse af ”information” om homo-, bi- og transseksualitet og strider mod flere af de mest basale menneskerettigheder. De to aktivister blev anholdt da de holdt et skilt hvorpå der stod ”homoseksualitet er normalt”.

Loven forbyder også film, musikvideoer, bøger og blade med homo-, bi- eller transseksuelt indhold, ligesom regnbueflaget også er blevet forbudt i byen. De to aktivister risikerer nu en bøde på op til 500.000 rubler, mange gange mere end en gennemsnitlig russisk årsløn.

Selvom den ultra diskriminerende lov har mødt højlydt kritik fra bl.a homo- og menneskeretsaktivister i både Rusland og i omverdenen, bliver den sandsynligvis snart til national lov og kommer til at gælde i hele landet.

Vladimir Putins parti, Det Forenede Rusland, har nemlig fremsat loven til behandling i Ruslands parlament Dumaen som nu skal behandle forslaget.

En kritiker af loven, den tyske parlamentariker for ”De Grønne”, Volker Beck, der selv er bøsse og som også har været til anti-homofobiske demonstrationer i Rusland, kalder loven for en ”Had-lov” og siger at Rusland er på vej tilbage til middelalderen.

Homofobi er udbredt i Rusland, hvor homoseksualitet først i 1999 blev strøget af listen over sindslidelser og hvor både myndighederne, den Ortodokse Kirke og højreorienterede både på toppolitikerniveau og på græsrodsniveau aktivt forsøger at undertrykke homo-, bi-, og transseksuelle.