12. april 2013

Raceadskilt afslutningsfest i Georgia

På Wilcox County High School i den amerikanske delstat Georgia deles eleverne, uanset hudfarve og etnicitet, om alle skolens faciliteter i dagligdagen. Men når det kommer til de større skolefester, som Homecoming og Prom, er det kun de hvide elever, der får en invitation.

De fire venner: Stephanie Sinnot, Mareshia Rucker, Quanesha Wallace & Keela Bloodworth

En gruppe unge kvinder kæmper i øjeblikket for retten til at afholde den traditionelle afslutningsfest på deres High School, det såkaldte Prom, for alle de studerende uanset etnicitet. Grunden til at gruppen knokler for at rejse penge til festen, er ikke fordi, der ikke allerede er en fest, men fordi den fest, der er arrangeret, kun er for hvide studerende.

De fire unge kvinder, der har taget initiativ til at holde det første integrerede Prom, har lidt af en opgave foran sig. Deres plakater for den fælles fest, som de har sat op på skolen, er blevet revet ned, og skoleledelsen har ikke tilbudt dem nogen hjælp til at stable det fælles arrangement på benene.

Ifølge administrationen på Wilcox High kan de ikke gøre noget ved den segregerede fest, fordi den afholdes privat og finansieres af forældre og elever. Samme forældre og elever hyrer private vagter til festerne, der skal sørge for, at ingen med den forkerte hudfarve får adgang til festerne. Ved sidste års Prom-night blev en af skolens ikke-hvide studerende således smidt ud fra festen på grund af sin hudfarve.

Presset af kravet om et fælles afgangsbal har skolen tilbudt et løsningsforslag, hvor de giver tilladelse til, at der kan afholdes et ikke-segregeret afgangsbal, som alle elever kan komme med til, men de vil stadig ikke tage afstand fra den raceadskilte fest eller tillade, at nogle af festerne afholdes på skolens område.

Desværre er segregerede afgangsballer ikke kun noget, der finder sted langt ude på landet i Georgia, men et udbredt fænomen i USA på trods af den lovmæssige afskaffelse af raceadskillelsen tilbage i 1954.

De fire kvinder fra Wilcox har, siden nyheden om det raceadskilte Prom nåede medierne, fået stor opmærksomhed. Opmærksomheden har gjort det muligt at samle nok penge ind til at afholde en afgangsfest, hvor alle må være med – for første gang i skolens historie!