11. marts 2012

Projekt Antifa præsenterer: ”Bombemordet i Søllerødgade”

Ny dokumentarfilm markerer 20-året for fascistisk terrorangreb på Nørrebro, og fortæller historien om dagen, hvor den antiracistiske bevægelse i Danmark mistede sin uskyld. Se den på nettet fra i dag.

Henover vinteren har tre unge aktivister fra Produktionskollektivet Opbrud arbejdet med en dokumentarfilm om det bombemord der for 20 år siden rystede Nørrebro og den hjemlige venstrefløj.

Se filmen her

Filmen fortæller historien om familiefaren, socialisten og antiracisten Henrik Christensens brutale død, da han den 16. marts 1992 kl. 11.32 åbnede en brevbombe, der var sendt til hans organisation Internationale Socialisters lokaler i Søllerødgade på Nørrebro. Meget pegede på at nynazister stod bag, men 20 år senere er mordet, der er det eneste kendte politiske mord i Danmark siden Anden Verdenskrig, stadig uopklaret.

”Filmen handler om bomben, men også om den politiske og historiske samtid. På det tidspunkt så man en blomstrende racisme og en stadig stærkere nazistisk bevægelse, ikke blot her i landet, men i hele Nordeuropa. Der var en stribe af nazistiske mord, bombeangreb og ildspåsættelser i perioden i vores nabolande, og nazistiske overfald, trusler og hærværk var også blevet en del af virkeligheden for den antiracistiske bevægelse i Danmark. Søllerødgadebomben skal ses som den foreløbige og tragiske kulmination på en eskalerende vold fra det yderste højre på det tidspunkt”, fortæller den ene af de tre filmskabere Charlie Krautwald til Projekt Antifa.

Rasmus Preston der også er med i Produktionskollektivet Opbrud fortsætter: ”Samtidig opstod der på det tidspunkt en antifascistisk modstand mod de nye aktive højregrupper som Den Danske Forening, Partiet De Nationale og DNSB, der på det tidspunkt var begyndt at blive ret aktive. I filmen fortæller vi også om modstanden mod racismen og nazismen, og om reaktionerne på Søllerødgadebomben, der virkelig var en definerende begivenhed for den antifascistiske venstrefløj”.

Sagen er ifølge holdet bag filmen gået i den offentlige glemmebog, og der findes ikke nogen samlet fortælling om begivenheden. Det håber de at kunne ændre med deres film, ikke kun fordi det er en vigtig historisk begivenhed, men også fordi vi bør huske, hvad fascismen reelt går ud på. Rasmus Preston tilføjer: ”Selvom sagen er tyve år gammel, så viser NSU-mordene i Tyskland og Breivik i Norge, at fascistisk terror desværre ikke kun er et historisk fænomen, men stadig er aktuelt. Fascisterne udgør måske ikke en trussel mod samfundet som sådan, men de er livsfarlige for deres erklærede modstandere” og fortsætter: ”Det har været en voldsom oplevelse at arbejde med bombesagen. Der er efter min opfattelse tale om rendyrket terror, og bomben kunne nemt have kostet mange flere menneskeliv."

Dokumentarfilmen ”Bombemordet i Søllerødgade” havde premiere i går på medborgerhuset Støberiet på Blågårds Plads, hvor knap 300 mennesker var dukket op for at se filmen.

I morgen mandag den 12. marts vises filmen i Stefanskirken på Nørrebrogade 191 klokken 19.00, hvor der er gratis entré.