18. januar 2011

Politi bryder antiracistisk blokade i Göteborg

Natten til tirsdag den 18. januar brød politiet en antiracistisk blokade. Blokaden havde til formål at beskytte fem irakiske asylsøgere der er blevet dømt til udvisning, og venter på at blive deporteret.

Omkring 20 asylaktivister havde siden lørdag d. 15 holdt vagt foran asylcentret Sagåsen lidt udenfor Göteborg. Aktivisterne havde blandt andet forsøgt at blokere vejene med deres biler.

Transporterne af de afviste irakere skulle have fundet sted mandag den 17. og tirsdag den 18., men allerede i lørdag den 15. gjorde politiet et forsøg, der dog blev forhindret af aktivister. Aktivisterne udtalte allerede den dag, at de ville blive til onsdag den 19. – hvilket også viste sig at blive nødvendigt.

Natten til tirsdagen forsamledes omkring 100 asylaktivister for igen at blokere for udvisningerne. 70 aktivister blev i løbet af natten anholdt for ulydighed mod ordensmagten. Aktivisterne blev løsladt morgenen efter, med undtagelse af tre, da de ikke kunne vise noget legitimation.

Politiet gennemførte om natten transporten af asylsøgere, og i alt fire blev formodentlig kørt til Stockholm hvorfra flytransporten ifølge planen afgår. Uvist af hvilke årsager sidder den sidste iraker der skulle være blevet sendt med flyet onsdag tilbage i Göteborg. Selv fortæller han til avisen Göteborgs-Posten at der afgår endnu et fly til Irak om tre uger.

Flere grupper, heriblandt ”Aktion mot Deportation” og ”Ingen Människa Är Illegal” opfordrede folk til at blokere, og i løbet af weekenden spredtes opfordringen også på Facebook. Aktion mot Deportation’s talsmand, Kristofer Lundberg udtalte efter blokaden blev ryddet til Göteborgs-Posten at ”i og med at de udvisningstruede er blevet flyttet, er det meningsløst for os at være her (ved Sagåsen, red.). Nu koncentrerer vi os om at forberede en demonstration onsdag aften i stedet. ”

På Sagåsen sidder et større antal afviste asylsøgere, heriblandt en stor gruppe irakere. Flere af disse valgte onsdag den 12. at gå i sultestrejke, da de fik besked på at de ville blive sendt med flyet til Bagdad om søndagen. En af irakerne forsøgte sågar at begå selvmord efter at have erfaret at han var blandt de der skulle deporteres. Sultestrejken skulle ifølge politiet være stoppet.

Sagåsen er det svenske asylcenter flest flygter fra, hvilket ifølge den svenske efterretningstjeneste SÄPO, skulle hænge sammen med, at flere blandt personalet har tilknytning til venstreorienterede organisationer. Dette afviser Migrationsverket (svensk pendant til Udlændingeservice, der står for asylcentrene) dog, og kalder anklagen for ”meget grov”, ligesom der endnu ikke har været nogen undersøgelse der bekræfter SÄPO’s anklage.

Udvisningerne af irakiske asylsøgere i Sverige sker på trods af kritik fra blandt andet FN’s flygtningeorgan UNHCR, Svensk Røde Kors og Sveriges Kristne Råd. Også Amnesty har åbent kritiseret de svenske myndigheder for fortsat at tillade udvisninger til Irak.

Alle lande i Europa, med undtagelse af Sverige, Norge, Danmark og England har stoppet udvisninger til Irak.