2. april 2011

Over 200 til foredrag i Ungdomshuset

Torsdag aften havde Projekt Antifa i samarbejde med Ungdomshuset inviteret til foredrag med forfatteren, Charlotte Johannsen. Mere end 200 antifascister benyttede sig af lejligheden til at høre mere om hendes projekt.

Salen i Ungdomshuset, kort før dørene blev slået op.

Den store sal på Dortheavej, som var pyntet med antifascistiske bannere, blev hurtigt fyldt til randen af folk der kom for at høre hvad Charlotte Johannsen havde at fortælle om sin otte måneder lange infiltration af det højreekstreme miljø i Århus. Efterhånden som folk havde fundet deres pladser bliver der fra scenen budt velkommen. Derefter gik Charlotte Johannsen igang med sit foredrag.

Hun startede med at opridse hendes bevæggrunde for at infiltrere miljøet og redegjorde derefter for de forskellige grupper af højreekstreme som hun kom tæt på livet på. Hun beskriver levende menneskene i miljøet og giver et indblik i hvordan de er.

For eksempel fortæller hun at drengene der er tilknyttet Barndommen, som er White Prides unge hangarounds, oftest kommer fra velfungerende kernefamilier fra Århus’ forstæder. De samles om at have en stor skepsis til autoriter såsom lærere, deres forældre og politiet, men samtidig respekterer de White Prides hieraki hvor de ser op til og nærmest tilbeder de ældre og indflydelsesrige White Pride-medlemmer.

Charlotte Johannsen lagde i foredraget vægt på hvordan det har været at være kvinde i et så mandsdomineret miljø og hvordan hun har måtte lægge bånd på sig selv for at blive accepteret.

Til slut fortalte Charlotte Johannsen om hvorledes hun og hendes bog er blevet modtaget efter udgivelsen, hvilket hun betragter som overvejende positivt.

Hun påpegede dog at hun også her er blevet mødt med fordomme. Hun er overrasket over hvor stor vægt der er blevet lagt på hendes følelsesmæssige involvering i nazisternes liv og om hun har haft blandende motiver eller ikke har kunne holde fokus. Hun satte spørgsmålstegn ved om disse spørgsmål ville have været så vigtige hvis hun var en mand, og om det ikke nærmere er et symptom på samfundets syn på kvinder som følelsesladede og svage og ikke i stand til at holde fokus.

Efter foredraget var der spørgsmål fra salen samt et kæmpe bifald til foredragsholderen.

Vi takker alle medvirkende for en super aften i Ungdomshuset, og minder om, at foretaget gentages i Århus på torsdag den 7. april, klokken 19.00 i Mindegade 10, Århus C.