11. november 2011

Nynazister sandsynligvis bag tysk politimord

En af de mystiske kriminalsager i tysk historie er med al sandsynlighed opklaret. Det var tre nynazister der stod bag drabet på en politibetjent for fire år siden.

Den 25. april 2007 blev den 22-årige politibetjent Michelle Kiesewetter dræbt af et skud i hovedet, i byen Heilbronn. En kollega blev hårdt ved episoden såret og har været i livsfare. Begge betjentenes tjenestevåben blev stjålet på gerningsstedet. I de efterfølgende år fulgte det tyske politi forskellige spor, uden dog at finde nogen gerningsperson. Efterhånden blev drabet erklæret en af de mest mystiske kriminalsager i Tyskland.

Nu er der dog kastet nyt lys over sagen. For nogle dage siden fandt politiet ligene af to mænd i en autocamper, i Eisenach i det østlige Tyskland. I autocamperen fandt politiet også Kiesewetters tjenestevåben. De to afdøde, Uwe B. og Uwe M., er mistænkt for at have begået en række bankrøverier de sidste år. Endvidere skal de have boet sammen med en vis Beate Z., 36 år, i en lejlighed. Samme dag, de to lig blev fundet, stak Beate Z. ild på denne lejlighed, som udbrændte fuldstændig.

Efter nogle dage efterlysning, overgav Beate Z. sig selv til politiet. Hun og de to afdøde mænd har været en central del af den højreekstremistiske "Tühringer Heimatschutz". Kendte militante nynazister som allerede i slutningen af halvfemserne blev obserevet af antifascister, samt den tyske efterretningstjeneste Verfassungsschutz.

Allerede i 1998 blev de tre sigtet for at have gemt tre fuldt funktionelle bomber og 1,4 kg TNT, foruden andre våben og nazistisk propagandamateriale. Da politiet dengang ville pågribe dem, var de allerede forsvundet. Rygter siger at de tre opholdt sig flere år i udlandet, med falske pas og navne. Først nu bliver det kendt, at de i de sidste fire år har boet tæt på deres gamle hjem, i det østlige Tyskland.

Politiets efterforskning i sagen om politimordet er endnu langt fra afsluttet. Man ser dog tydeligt, hvor tæt den nationalsocialistiske ideologi er forbundet med vold, og det er endnu et liv på nynazisternes regning i Tyskland.