27. august 2013

Nynazister demonstrerer mod romaer i Tjekkiet

Lørdag demonstrerede op mod 1.500 nynazister i otte byer i Tjekkiet mod ”kriminelle Romaer”. Demonstrationerne blev indkaldt via den nynazistiske webside "Svobodný odpor" (Fri Modstand, red.).

Nazister i Ostrava

Demonstrationerne blev afholdt i byerne České Budějovice, Duchcov, Jičín, Ostrava, Plzeň, Brno, Děčín og Varnsdorf. Inden demonstrationerne, var der forventninger om, at både nynazister og politi ville møde talstærkt op især i Ostrava.

Voldelige nynazister hærgede Ostravas gader

Der var derfor også blevet arrangeret en moddemonstration i Ostrava, som organisatoren, Josef Stojka, forventede ville blive en fredelig happening. Han udtalte inden demoen: ”Vi vil vise, at vi er imod det voksende antal af nynazistiske og racistiske demonstrationer. Mange romaer har hørt om disse demonstrationer, og vi regner med, at mange af dem vil dukke op til vores moddemonstration her i Ostrava”. Romaerne havde, ifølge Stojka, tiltro til, at politiet ville beskytte dem mod nynazisterne. ”Alle er bange, bange for at der sker noget med deres børn, for at deres hjem bliver ødelagt og for deres sikkerhed. Men vi er ikke længere bange for at konfrontere dem [nynazisterne]”, sagde Stojka.

Ostrava blev da også centrum for lørdagens protester, hvor de mest voldelige begivenheder fandt sted. Op mod 6-800 nynazister samledes på byens centrale torv og begyndte senere en march rundt i byen, hvor flere sluttede sig til. Kort efter marchens start, blev den på forhånd aftalte demorute brudt, og ca. 300 af nynazisterne forsøgte at angribe lokale romaer med sten og kæppe.

Politiet valgte at ty til brug af tåregas og til anholdelse af 62 ny-nazister. Ifølge politiet blev 24 betjente og fire demonstranter sårede, i en konfrontation mellem stenkastende nynazister og politi. De anholdte vil blive sigtet for hhv. brud på offentlig orden eller skade på offentlig ejendom, mens enkelte vil blive sigtet for vandalisme, alvorlig gadeuorden og vold mod embedsmand i funktion.

Moddemonstrationen talte i Ostrava ca. 1.000 personer, og var hermed større end den nynazistiske march. Manifestationen bestod af antiracister og ca. 600 romaer og forløb fredeligt.

Borgmesteren i Duchcov legitimerer nynazistisk march endnu en gang

I Duchcov, hvor der har været adskillige ny-nazistiske demonstrationer i løbet af de sidste par måneder, var lørdagens demonstration indkaldt af den lokale højreorienterede organisation ” Dělnická strana sociální spravedlnosti” (DSSS), groft oversat til ”Arbejdernes Sociale Retfærdigheds Parti”. ”Det faktum at demonstrationen holdes af DSSS fylder mig ikke ligefrem med entusiasme. Men de er borgere i Duchcov, og de insisterer på, at det vil blive en fredelig demonstration (…)”, udtalte borgmesteren i Duchcov, Jitka Bártová. Bystyret havde i dagens anledning fjernet skraldespande og bedt beboere om ikke at parkere deres biler på den planlagte rute. Ifølge politiet mødte ca. 2-300 nynazister op til marchen, mens arrangørerne selv mener, at der var tale om 700. Én ny-nazist blev anholdt. Aktivister fra ”Blokujeme!” (Bloker marchene!, red.) havde inden lørdag meldt deres ankomst til Duchcov, for at støtte de lokale romaer, ligesom de har gjort ved de tidligere anti-roma-demonstrationer i Duchcov. Der er imidlertid ingen meldinger om, hvordan den antiracistiske manifestation forløb i Duchcov.

Stærk antiracistisk modstand i Plzeň

Plzeň’s borgmester, Martin Baxa, udtalte til Tjekkiets nyhedsbureau inden demonstrationen lørdag, at han personligt ville følge nynazisterne demonstration, og at han var forberedt på at opløse den, hvis loven ikke blev overholdt. Netop opløsningen af to tidligere nazi-demonstrationer, og rettens efterfølgende fordømmelse af denne beslutning som værende uberettiget, var grundlaget for nazisternes ret til lørdag at demonstrere, da de hermed fik lov til at holde en ny demonstration inden for 30 dage, endda uden at annoncere det. Demonstrationen, der talte ca. 150 nynazister primært fra gruppen Fri Modstand, blev dog ikke opløst af politiet. Til gengæld blev den udfordret og forsøgt fysisk blokeret af en gruppe på ca. 250-300 antiracister, der bl.a. talte byens biskop, der udtalte, at der er et behov for, ikke kun at demonstrere mod racistisk vold, men også for at stoppe udbredelsen af had mellem almindelige borgere, og at ”man modsat bør hjælpe roma-folk, så de kan få samme udgangspunkt i livet, som vi har”. Politiet lagde sig imellem nynazister og antiracister og anholdte 20 antiracister for ikke at opløse blokaden af nynazisterne. Seks nynazister blev anholdt for at maskere sig.

Nynazister forsøgte at angribe roma-boligkvarter i České Budějovice

České Budějovice har været et centrum for sommerens anti-roma-demonstrationer. Nazisternes påskud for valg af netop denne by til protesternes centrum, er boligkvarteret Máj, hvor der bor mere end 20.000 romaer, og hvor lokale uroligheder brød ud i slutningen af juni. Der var planlagt koncert med nynazistiske bands – bl.a. et tysk – i forbindelse med demonstrationen. På trods af frygt for, at demonstrationen her ville blive stor, bl.a. pga. forventet deltagelse af nynazister fra Tyskland og muligvis Polen, talte den nynazistiske manifestation i České Budějovice kun ca. 100 personer. De holdt sig til den planlagte rute, og kom altså ikke i nærheden af Máj, men efter marchen forsøgte ca. 80 nynazister at angribe romaer i Máj. Politiets urogrupper blev sat ind og anholdt ni nynazister. Det er uvist, om koncerterne, hvor bl.a. Martin Píša angiveligt skulle optræde med bandet Lucky Bonehead Crew, blev gennemført. Píša er kendt i det nynazistiske miljø som Jakob68 og har længe været promoter for White Power koncerter. Han har ligeledes arbejdet sammen med den tjekkiske afdeling af Combat 18 (en voldelig international nynazistisk organisation, red.).

Nynazistisk fiasko i Jičín

Også i Jičín var det DSSS, der havde indkaldt til demonstration. Nynazisterne regnede selv med, at ca. 100-300 ville møde op, men det endelige deltagerantal endte på sølle 50 deltagere. De kaldte i indkaldelsen demoen for en forsamling imod ”sigøjnerterror” og politibrutalitet. Viceborgmesteren i Jičín, Petr Hamáček, udtalte inden lørdag til det tjekkiske nyhedsbureau, at han er imod nazisternes demonstration, men at han ikke mener, at byen har en juridisk mulighed for at forbyde demonstrationen. Det mente en lille gruppe antiracister derimod, at de havde, og dukkede op på byens centrale plads med bannere og kampråb.

I Děčín, Brno og Varnsdorf deltog henholdsvis ca. 80, 30 og 40 nynazister i anti-roma-protester, der i Brno blev mødt af en antiracistisk happening på 60 antiracister.

Dagen endte altså med ca. 1.500 deltagende nynazister og adskillige forhindrede forsøg på voldelige overfald dels af lokalt politi og dels af 1.000 antiracister.

Læs mere hos Romea (engelsk)