6. september 2011

NPD-succes ved lokalvalg

Ved søndagens valg i delstaten Mecklenburg-Vorpommern fik det nazistiske NPD seks procent af stemmerne. Selvom det er en tilbagegang på 1,4 procentpoint siden sidste valg viser valget, at NPD har fået bygget en solid base i den nordtyske delstat.

Stærkest står NPD i de små landsbyer hvor arbejdsløsheden er meget stor og mange mennesker lever uden at fremtidsperpektiv. Unge mennesker forlader disse steder så hurtigt som muligt og flytter til storbyerne.

Det er denne situation som NPD ved hvordan de skal udnytte. De deltager i masser af lokale aktiviteter og præsentere sig som den eneste parti som tager hånd om udkants-Tyskland mens de store partier sidder langt væk i Berlin og laver en internationale globaliseringspolitik som "glemmer" den "almindelige" tyskere.

Situationen bliver tilspidset af, at der i de fleste af småbyerne ikke findes en antifascistisk modstand. Antifascisterne er ofte i undertal, bliver overfaldet og flytter hurtigst muligt til de lidt større byer hvor der findes en venstrefløjsmiljøer.

Lokale antifascistiske grupper har denne gang slået sig sammen og sat gang i kampagnen "Wake up - Stand up", der prøvede at skabe et en modpol til den herskende sympati for NPD. Højdepunkten var en demonstration i delstatens hovedstad Schwerin med 600 deltagere.

Informationsarbejde, flyeruddelinger og andre aktiviteter mod NPD kunne ikke forhindre at NPD blev valg ind i parlamentet igen. Resten af vælgerne valgte til gengæld at give den parlamentariske venstrefløj sin stemme. SPD og De Grønne vandt op mod fem procentpoint og Die Linke 1,8 procentpoint. Borgerlige CDU tabte fem procentpoint mens liberale FDP tabte historiske seks procentpoint, og er ikke længere repræsenteret i parlamentet.