15. februar 2013

Nazistiske demonstrationer i Ungarn

Ungarske højreradikale samlede sig i mandags i Budapest for at hylde nazistiske soldater fra Anden Verdenskrig og kalde til kamp mod jøder. Medlemmer af det fascistiske parti Jobbik deltog.

Nationalister, racister og fascister samledes i mandags i Budapest til flere manifestationer for at hædre tyske og ungarske soldaters udbrydningsforsøg fra den sovjetiske belejring af Budapest i 1945. Talerne hyldede nazismen og manede til kamp med jøder. Søndag samlede en anden demonstration cirka 400 nazister i samme anledning.

Mandagens arrangementer samlede tilsammen ca. 550 deltagere. Deltagerne var overvejende skaldede mænd i sorte jakker og støvler eller i de militærlignende uniformer, der bla. bruges af det fascistiske parti Jobbiks gadesoldater, der kaldes den ungarnske garde. Garden er tidligere blevet forbudt af en ungarsk domstol, da gardens uniformslignende antræk minder om de fascister, der sammen med den nazistiske besættelsesmagt sendte tusindvis af ungarske jøder i døden i tyske koncentrationslejre under Anden Verdenskrig. Derefter skiftede organisationen blot navn og forsatte sine aktiviteter.

De fremmødte hyldede nationalsocialismen og talerne manede til kamp mod “zionismens verdensmagt” og den “globale verdensorden” for at beskytte den “europæiske identitet”. En af talerne er præst for landets næststørste kristne samfund. Et parlamentsmedlem fra det fascistiske parti Jobbik var også til stede.

Det fascistiske parti Jobbik er Ungarns tredjestørste parti og har 43 ud af 386 medlemmer i Ungarns parlament og omkring otte procents opbakning i meningsmålingerne. Partiet drømmer om et Storungarn og fører sig frem med hadsk retorik rettet mod jøder og romaer.

I december 2012 medførte stærke antisemitiske udtalelser fra et af partiets fremtrædende parlamentsmedlemmer en stor protest-demonstration i Budapest. Projekt Antifa har tidligere skrevet om den voksende højreekstremisme i Ungarn.

Læs mere om hvad der sker i Ungarn her og her.