20. januar 2012

Nazister opgiver måske, tildels, Dresdenmarchen

Det er stadig for tidligt med sikkerhed at sige hvad nazisterne bag den årlige mindemarch i Dresden har tænkt, men noget tyder på at de tildels opgiver den helt store march.

Dresdenmarcherne har de sidste godt og vel ti år trukket op til 7000 nazister og har været de største af slagsen i årtier. De sidste to år har store antifascistiske mobiliseringer under parolen ”Ikke en meter” og ”Dresden nazifrit” dog med stort held forpurret nazisternes marchplaner.

Brede folkelige blokader med 12.000 i 2010 og 20.000 i 2011 forvandlede begge år dagen til en fiasko for nazisterne. Med både ulydighed og direkte aktioner såvel som store moddemonstrationer blev nazisterne forhindret i at samles og i at marchere.

Den antifascistiske mobiliserings succes bygger i meget høj grad på en bred alliance fra venstrefløjsgrupper over fagforeninger, diverse antiracistiske initiativer, til lokalpolitikere og borgerretsgrupper, både fra Dresdenområdet og fra resten Tyskland.

I forgårs kom det så, ifølge antifascistiske kilder, frem at den stort anlagte nazimarch den 18. februar, til minde om de tyske civile ofre for de allieredes bombning af Dresden (13.-15 feb. 1945), tilsyneladende er aflyst.

Nazisterne har angiveligt droppet at prøve at afholde marchen i weekenden efter (eller før) den 13. februar og vil i stedet holde en betydeligt mindre march på selve dagen, mandag den 13. februar.

Hvis det er tilfældet må det betegnes som en kæmpe sejr for den antifascistiske bevægelse i Tyskland. Selvom en march på en mandag, i netop den del af det tidligere Østtyskland, må forventes godt at kunne samle op imod 2000 nazister, vil det være meget svært for mange nazister fra andre steder i Tyskland og udlandet at nå frem.

Arrangørerne af Nazifrit Dresden opfordrer dog stadigvæk alle der kan til at deltage i blokaderne af nazisternes march, hvornår den end forsøges gennemført.

Projekt Antifa følger op på situationen efterhånden som der sker noget.