10. februar 2013

Naziangreb slog fejl dagen inden filmpremiere

Nazister forsøgte fredag aften at angribe en queerfest i Århus. Det skete dagen inden premieren på en ny dokumentarfilm om netop den nazistiske vold i byen.

Efter en tid hvor der har været roligt omkring White Pride, bød den forløbende weekend på fornyet fokus på det antifascistiske arbejde i Århus.

Fredag aften forsøgte White Pride et større koordineret angreb på en queerfest i Trøjborg Beboerhus. Beboerhuset huser blandt den anarkistiske bogcafe Regnbuen, og har det seneste års tid været udgangspunkt for mange venstreorienterede aktiviteter i byen. For et par uger siden blev huset udsat for nazistisk hærværk, begået af White Pride.

Omkring halv et, natten mellem fredag og lørdag, passerede fire White Pride-medlemmer beboerhuset og truede dørholdet, men det kom ikke til sammenstød. White Pride-folkene råbte blandt andet ”røde svin”, og ringede så efter forstærkning. 20 minutter senere havde de samlet 12 mand, og gjorde klar til et angreb. Samtidig havde festdeltagere og dørhold gjort sig klar på at forsvare festen. Før det kom til sammenstød, ankom der tre patruljevogne, der var tilkaldt af en nabo. Angrebsforsøget blev droppet, og resten af aftenen forløb uden episoder.

Lørdag havde Produktionskollektivet Opbrud, i samarbejde med ARN Århus, inviteret til filmpremiere på deres nye dokumentarfilm. Filmen, ”Det mørke Århus – Når politik har en pris”, blev vist hos fagforeningen FOA. Udover aktivisterne, dukkede der 95 gæster op til premieren.

Filmen handler om de seneste ti års nazivold i Århus, og voldens konsekvenser for venstrefløjen.

Mens de mange antifascister var samlet i Viby, rendte Danskernes Partis Daniel Carlsen og Patrick Jensen rundt i det centrale Århus og satte plakater op for det nynazistiske parti. De blev dog stoppet af politiet og fik beslaglagt deres plakater og tapetklister.

Allerede fredag satte Orientering på P1 fokus på den nazistiske gadevold i Århus i forbindelse med Produktionskollektivet Opbruds nye film. Indslaget kan høres her.

Lørdag den 16. februar bliver dokumentarfilmen vist i København, på kulturhuset Kraftwerket i Valby. Entréen er frivillig donation, og pengene går til netværket PSA, Praktisk Solidaritet Aarhus, der støtter det antifascistiske arbejde i den østjyske hovedstad. Se mere på Facebook.

Følg Produktionskollektivet Opbrud på Facebook.