5. maj 2010

Markering af befrielsesdagen 4. maj

Sædvanen tro blev befrielsen fra den nazistiske besættelse, 1940-45, markeret i går, 4. maj. Det skete landet over, deriblandt på Vesterbro i København, med det traditionsrige fakkeltog.

Mindedemonstration på Vesterbro.

Små 400 mennesker dukkede op, for at mindes befrielsen af Danmark og afslutningen på krigen, da 4. maj initiativet på Vesterbro kaldte til mindedemonstration i går.

Den årlige samling er en vigtig markering af, at vi husker krigen og nazismens rædsler og at vi ikke skal tillade sig, at historien gentager sig selv. Ofte har gamle modstandsfolk holdt tale ved arrangementet. I år bestod talerlisten af Stine Gry Jonassen (Climate Justice Action), Martin Lindbo (PROSA – Forbundet af IT-professionelle) og Patrick McManus (Foreningen Oprør).

Talerne fastholdt det vigtige i, at holde fast i demokratiet og de personlige rettigheder, som tidligere generationer har kæmpet sig til. I disse år er der reaktionære tendenser, både i Danmark og internationalt, som trækker den anden vej: mod udvanding af det borgerlige demokrati og retten til at tænke- og ytre sig frit.

Patrick McManus talte om fremkomsten af en ny "neofascistisk dimension," som vokser frem i form af udelukkelse, diskrimination og had. I sin tale opfordrede han til at tage denne højredrejning alvorligt, og kaldte på modstand imod den:

"Advarslerne er der allerede mange af. En hadets politik spøger i disse år i Europa. I sin tid var reaktionen i Europa mod den fascistiske tilblivelse for splittet og for sent. Dette bør ikke igen blive tilfældet. Civil ulydighed må vokse frem i form og indhold. En ny folkefront for menneskerettigheder og solidaritet bliver mere end nogensinde nødvendig."

Læs hele Patrick McManus’ tale på Arbejderen.dk.

Ud over fakkeltoget på Vesterbro, var der bl.a. kransnedlæggelse i Århus, ved Mindelunden i Skæring og på Vestre Kirkegård. I dag, 5. maj, afholder Amager Partisaner en mindehøjtidelighed for de faldne modstandsfolk, kl. 16 ved monumentet på Christmas Møllers Plads.