3. maj 2011

Lokalvalg - splittelse og oprør på den britiske højrefløj

Den 5. maj er der lokalvalg i England. Vi har taget et kig på situationen for det ekstreme højre i William og Kates hjemland.

Op til sidste års parlamentsvalg håbede det højrekstreme British National Party (BNP) på en fremgang der kunne sikre dem et par parlementspladser og potentielt en rolle som tungen på vægtskålen i britisk politik.

Det britiske ’first-past-the-post’-valgsystem, hvor den kandidat der får de fleste stemmer, vinder hele valgkredsen, og hvor alle stemmer på de andre kandidater således er spildt, og en total opbakning på valgdagen på 1,9% til BNP, gjorde dog disse forhåbninger til skamme.

Lokalvalgene i starten af maj bliver således meget betydningsfulde for den britiske ekstreme højrefløj, i særdeleshed BNP, og meget tyder på at partiet står overfor en regulær nedsmeltning.

Dette skyldes først og fremmest at medlemmer på alle niveauer forlader partiet i protest og at partiet er i økonomisk uføre med en kæmpe gæld og rod i regnskabet.

Valgsystemmet som gør det relativt svært for små partier, som f.eks. BNP, at blive repræsenteret i parlamentet i London, gør at de traditionelt, udover at satse på EU-parlamentsvalget, som har et repræsentativt valgsystem a la det danske, i høj grad satser på at få valgt kandidater ved lokalvalgene i områder hvor de har, eller håber på at have, en stærk base.

Takket være den antifascistiske bevægelse og bl.a. avisen The Guardians mange afsløringer af partiets inddirekte og direkte links til voldelige fascister, svindel og andre kriminelle forhold, har det været svært for den mangeårige og alt-dominerende leder Nick Griffin, at få partiet ind i den politiske mainstream på en mere moderat racistisk, anti-islamistisk, nationalistisk profil, med inspiration fra bl.a. Front Nationale i Frankrig, Sverigesdemokraterna i Sverige og Dansk Folkeparti.

Nick Griffins projekt om at få partiet ind i mainstream-politik har været hans erklærede mål, siden han selv "forlod" sin egne tidligere, fascistiske standpunkter, såsom at benægte Holocaust og ideer om den hvide "races" overlegenhed.

Partiet og Nick Griffin har dog mødt og møder meget modstand fra bl.a. organisationer som United Against Fascism UAF og forskellige lokale antifascistiske initiativer. United Against Fascism kører f.eks. en kampange op til valget hvor de deler løbesedler ud i tusindvis, om BNP’s politik og deres links til erklærede fascister, ligesom de arrangerer demonstrationer mod BNP ved deres valgmøder rundt om i landet. Flere gange har de haft held til at forsinke, eller helt forhindre Nick Griffin i at nå frem og tale.

Det er dog slet ikke kun udefra at Nick Griffin møder modstand. BNP har en lang tradition for utallige skandaler og opslidende magtkampe. Griffins erklæring ovenpå valget sidste år, om at træde tilbage som leder i 2013, har ikke mildnet kritikere indenfor partiet, tværtimod.

Mange markante skikkelser har forladt partiet, nogen i protest mod Nick Griffins arrogance, uindskrænkede magt og topstyring. Nogen fordi de ikke bryder sig om hans projekt omkring at gemme fascismen af vejen. Andre igen er blevet smidt ud for at kritisere Nick Griffin for bl.a. partiets økonomiske uføre, med en gæld på angiveligt op imod 500.000 pund, eller for at kritisere hans og partiets tackling af oprørske partimedlemmer, hvor medlemmer af partiet f.eks har begået indbrud hos ekskluderede medlemmer og har stjålet deres computere m.m. for at sikre informationer om partiet.

Udover den interne kritik og den antifascistiske modstand, kom den britiske valgkommission i sidste uge med en påtale af, at BNP for andet år i træk ikke har kunne redegøre for sin økonomi. Dette kan betyde at BNP nogen steder helt kan blive forhindret i at stille op, hvis ikke partiet med det samme får styr på deres regnskab, hvilket igen selvfølgelig betyder endnu ringere muligheder for at vinde eller genvinde poster på lokalt niveau.

Antallet af opstillede kandidater taler også deres tydelige sprog. Samlet set stiller BNP i år op med ca. 250 kandidater. Til sammenligning havcde de cirka 700 ved de tilsvarende afstemninger i 2007. En del af de tidligere BNP’ere stiller op for English Democrats og UK Independence Party (UKIP). UKIP er et højrepopulistisk parti med EU-skepsis som sit afsæt, men er derudvover defineret som national-konservativt og anti-islamistisk. English Democrats har noget lignende på programmet og er derudover meget bundet op på England og "engelskhed". Desuden er det også sandsynligt at British Freedom Party trækker både medlemmer og stemmer fra BNP.

Andre BNP’ere søger ifølge flere analytikere i retning af mere voldelige organisationer som f.eks English Defence League. Et er dog sikkert: Nick Griffin er presset fra alle sider i toppen af et parti i krise.