4. november 2010

Krystalnatsmarkeringer 9. november 2010 (opdateret)

Nazisternes overfald på de tyske og østrigske jøder d. 9. november 1938, også kendt som Krystalnatten, bliver markeret i både København, Vanløse, Svendborg, Århus og Odense.

Natten mellem den 9. og 10. november for 72 år siden blev 267 synagoger udsat for hærværk og mange af dem stukket i brand, mens over 7.000 jødisk ejede forretninger blev ødelagt, og næsten alle jødiske kirkegårde blev skændet. Samme nat blev 91 jøder blev myrdet, mange flere blev gennemtævet og over 25.000 jøder blev arresteret og senere deporteret til koncentrationslejre.

Krystalnatinitiativet i København skriver i deres indkaldelse til fakkelarrangementet på Nytorv: "Denne tragiske begivenhed må ikke glemmes, og Krystalnatinitiativet ser det som sit formål at påpege de dystre og katastrofale perspektiver i forfølgelserne dengang – såvel som i dag."

- "I dag er begivenheder i en række europæiske lande med til at sætte problemerne i perspektiv: forfølgelsen og udvisningen af romaer i lande som Ungarn, Tjekkiet, Frankrig, Danmark viser, at også i dag er der mindretal, som bliver forfulgt på grund af deres etniske eller historiske baggrund.

De grupper, som står bag forfølgelserne, er ikke bare isolerede smågrupper. Deres holdninger rækker helt op i de øverste politiske kredse, og det politiske klima, som de arbejder i, legitimerer i stigende grad disse overgreb.

Vi må derfor se vores samtid i historiens lys, og det er der god grund til. Beskyttelsesretten for etniske grupper er under kraftigt pres. Sådan var det også i 1930erne, hvor kollektivt forfulgte ikke blev anerkendt."

I Vanløse er der Krystalnatsarrangement på Vanløse Torv klokken 16 med taler af Robert Refby, Enhedslisten, Yildiz Akdogan, Socialdemokraterne og Dorte Skovgård, SF - Sangere fra Oktoberkoret underholder - Arrangører: Enhedslisten, SF og Socialdemokraterne i Vanløse.

Efter mødet er der fælles afgang til fakkelarrangementet på Nytorv klokken 17 i København.

I Svendborg er der fakkeloptog fra Lille Torv klokken 16.30 - 18. med tale af journalist Georg Metz. Arrangører: Antiracistisk Netværk Svendborg.

I Odense mindes Krystalnatten med fakler, taler og sange i Kongens Have fra klokken 17. Arrangører: Antiracistisk Netværk Odense.

I København markeres krystalnatten med et fakkelarrangement klokken 17 på Nytorv, København K. Taler af tidl. overrabbiner Bent Melchior, krystalnatsvidne Hans Goldstein og romahistoriker Biljana Muncan. Arrangører: Krystalnatinitiativet.

I Århus arrangerers der fakkeldemonstration af Antiracistisk Netværk, det er klokken 16.30 på Rådhuspladsen.

Aldrig mere en Krystalnat!

Mere information om arrangementerne:

København og Svendborg

Vanløse

Odense

Århus

Hvis du har kendskab til et krystalnatsarrangement der ikke er nævnt i artiklen, så kontakt os endelig på kontakt@projektantifa.dk