30. januar 2013

Knivbevæbnede nazister angriber finsk bogreception

Bevæbnet med knive og flasker, gik tre nynazister til angreb på en bogreception for en ny bog om den yderste højrefløj i Finland.

Bogen Äärioikeisto Suomessa omhandler den yderste højrefløj i Finland

En ny bog om den yderste højrefløj i Finland blev i aftes præsenteret på et bibliotek i den finske by Jyväskylä. Mødet foregik i en forelæsningssal på biblioteket, døren var låst, og der var opstillet vagter udenfor da man var klar over risikoen for et angreb.

På et tidspunkt høres lyden af knust glas og tumult bag døren. En venstrefløjsaktivist som stod vagt blev såret ved angrebet, og de tre nynazister flygtede hurtigt fra gerningsstedet. Vagten blev efterfølgende kørt på sygehuset. Meldingen er at han ikke er alvorligt såret. De tre nynazister blev alle genkendt, de tilhører en gruppering der kalder sig for Patrioterne.

Politiet blev tilkaldt og mødte massivt op og afspærrede området. De omkring 100 tilhørere i salen varskræmte ved situationen. Arrangørerne besluttede dog at opretholde arrangementet for ikke at give nazisterne en sejr. Alle blev opfordret til at følges hjem i grupper på mindst 10 personer for at sikre deltagerne og undgå yderligere angreb.

Bogen, der oversat til dansk hedder Det yderste højre i Finland – Modstandsmænd og metapolitik, omhandler højrefløjens udvikling, med fokus på fremkomsten af den stuerene racisme. Også i Finland opstår højrefløjspartier som tager afstand fra den åbne racistiske retorik, men pakker indholdet ind som kritik af indvandring.

En af bogens forfattere, Dan Koivulaakso, var i sommers ude for et andet angreb, hvor en person med formodet tilknytning til højrefløjen, sprayede tåregas i hovedet på ham.