1 maj 2012

Kampdag: Friske antifascister – forkølede fascister

Sølle syv dukkede op til fascistarrangement i Kongens Have, mens 3.000 deltog i Antifascistisk 1. maj til lyden af tunge beats og friske kampråb.

To af de heilende Danish Defense League-medlemmer i Kongens Park, ledt an af Dan Jochumsen (tidl. Dansk Folkeparti).

Heilende fascister smidt ud af Kongens Have

Danish Defense League (DDL) proklamerede for et par dage siden, på gruppens interne Facebook-gruppe, at de ville mødes i Kongens Have, for at markere sig 1. maj. Det fik i onsdags en gruppe københavnske antifascister til at indkalde til en blokade.

Udsigten til at blive mødt af en blokade fik imidlertid arrangørerne, til at trække følehornene til sig i en fart. Udflugten blev aflyst. Ved denne nyhed blev det besluttet i den antifascistiske lejr, ligeledes at afblæse blokaden. Man måtte dog i arbejdstøjet alligevel, da syv fascister med tilknytning til DDL trodsede ledelsens beslutning og dukkede op i Kongens Have.

En større gruppe antifascister troppede op i haven, for at vise DDL at de er lige så lidt velkomne i København som i Århus. Et større antal politibetjente med hunde havde dog held til at tilbageholde ca. tyve af antifascisterne. Ingen blev anholdt. Herefter så politiet sig nødsaget til at smide DDL’erne ud af Kongens Have. De blev proppet i en politivogn og kørt ud af centrum, til Langelinie. Det blev så slutningen på en forkølet fascistmarkering, der aldrig rigtig kom i gang.

Inden de syv DDL’ere blev smidt ud, nåede de at sende den nazistiske heil-hilsen til den fremmødte presse. Det til trods for at DDL angiveligt tager afstand fra racisme og nazisme, hvilket medlemmerne dog tydeligvis tager knapt så højtideligt.

Video af optrinnet på Ekstra Bladet: Demo: Syv mand på en bænk

De syv ensomme fascister var anført af Dan Jochumsen, tidligere lokalformand for Dansk Folkeparti i Kalundborg og leder af det nynazistiske Dansk Front på Vestsjælland. Et dobbeltspil der både kostede ham sit medlemskab i Dansk Folkeparti såvel som hans job i den lokale bank.

Billedet: Fascisten Dan Jochumsen (iført sort vinterjakke), i Kongens Have.

Mere om Dan Jochumsen:
Bankmandens hemmelige kamp
DF ekskluderer Dansk Front-medlem

3.000 til festlig Antifa 1. maj

Den årlige antifascistiske demonstration, arrangeret af Antifascistisk Aktion, Politisk Engagerede Terrorister, Antifascist Culture Club og Heart Left startede kl. 13 i et bragende solskin. Lydvognen var pakket med et massivt lydsystem, som udsendte dansable rytmer såvel som politiske kampråb og taler dagen igennem.

Demonstrationen havde hovedparolen "Arbejd mindre – lev mere". I stedet for at presse de arbejdende hårdere og hårdere, og drive klapjagt på arbejdsløse og samfundets svageste, burde arbejdet fordeles bedre, var budskabet. Alle dagens talere kredsede om emnet arbejde og den økonomiske krise.

Revolutionære sydeuropæiske aktivister argumenterede i en tale for, at befolkningen må tage magten i egne hænder. Vi skal afvise staten som forhandlingspart mellem arbejdere og kapitalen, og i stedet overtage produktionsmidlerne selv, og styre dem demokratisk.

I deres tale fremhævede Antifascistisk Aktion eksempelvis, at den frygt og usikkerhed som krisen fører med sig, giver fascister gode muligheder for at rekruttere, og at fascistbevægelser går frem i andre europæiske lande.

Endvidere talte Allt åt Alla og Out of the Camps.

Demonstrationen slangede sig igennem Nørrebro og samlede ca. 3.000 feststemte antifascister. Klokken 16:30 ramte demoen Folkets Park, hvor de fleste slog sig ned med en øl og mange blev hængende resten af aftenen.

Se også Modkrafts dækning af arbejdernes internationale kampdag.