29. oktober 2013

Interview: De skal ikke have en meter

I dag offentliggør Antifascistisk Aktion en video, der opfordrer til aktivt at forpurre Danskernes Partis valgkamp. Vi har taget en snak med AFA’s talsperson Sille Lindeberg om kommunalvalget, ytringsfrihed og hvorfor dialog med nazister ikke er okay.

AFA's talsperson, Sille Lindeberg.

Redaktionen: I jeres video opfordrer du antifascister til at forpurre Danskernes Partis valgkamp. Kan du komme nærmere, hvordan I har tænkt jer, at det skal lykkes?

Sille Lindeberg (AFA): Danskernes Partis valgkamp er deres største aktivistiske begivenhed siden de blev dannet, og den største nazistske valgindsats i Danmark siden Anden Verdenskrig. De vil forsøge at bruge kommunalvalget til at legitimere sig selv som et demokratisk parti, fremfor den gruppe heilende nazister med hang til vold og holocaustbenægtelse, som vi er vant til at se dem som. Dette må vi som antifascister forhindre dem i. Men at Danskernes Parti de næste tre uger vil være mere på gaden end de plejer gør dem også nemmere at ramme. Hver eneste gang et af deres klistermærker bliver revet ned, en paneldebat med dem bliver aflyst eller et torvemøde saboteret, så forhindrer vi dem i at sprede deres fascistiske og hadefulde budskaber.

Projekt Antifa: Hvordan?

Sille Lindeberg (AFA): At stå sammen og møde op, hver gang der bliver organiseret en blokade, en larmedemo eller en Alerta-aktion mod et af Danskernes Partis valgarrangementer er en god start. Det er vigtigt at folk reagerer, både individuelt og kollektivt. Vi skal hjælpes ad med at fjerne deres nazipropaganda fra gadebilledet og forhindre dem i at manifestere sig. De skal ikke have en meter.

Projekt Antifa: Er det ikke udemokratisk?

Sille Lindeberg (AFA): Nej. Det kan aldrig nogensinde være udemokratisk at kæmpe imod nazisme. Nazisme er ikke forenelig med demokrati. Nazisme er systematisk vold. Grundlæggende er det en større konflikt end det borgerlige demokratis snævre rammer tillader. Vi som socialister ønsker et ægte demokrati, fascisterne ønsker at afskaffe alt, der lugter af reelt folkestyre. Der hersker ingen tvivl om, at hvis Danskernes Parti kom til magten, var det første de ville gøre at indskrænke demokratiet. Det er heller ikke at gå imod ytringsfriheden når man blokerer for Danskernes Partis vælgermøder eller nægter at gå i dialog med dem. Det giver ingen mening at begynde at diskutere med dem. Det vil give dem en platform til at udbrede deres racistiske politik. Her er det vigtigt at pointere, at vi netop ikke fratager dem retten til at ytre sig, vi ønsker bare ikke at give dem en platform og dermed give dem et publikum.

Projekt Antifa: Så når jeg nu gerne vil gøre noget for at forhindre dem i at få en succesfuld valgkamp, hvad kan jeg så gøre?

Sille Lindeberg (AFA): Reagér! Hvis du ser et klistermærke fra Danskernes Parti (eller andre nazigrupper) på en lygtepæl eller busskur, så krads det af eller klæb det over. Du kan hente gratis antifascistiske klistermærker og plakater alle hverdage mellem 13 og 17 hos Internationalt Forum på Griffenfeldsgade 41. Skriv derefter en mail til Redox om hvor du har set det, så det er muligt at kortlægge hvor nazisterne er aktive. Det er også vigtigt at tage diskussionen med de kommunalpolitikere, der vil diskutere med Danskernes Parti. Forklar dem, hvorfor det ikke giver mening at gå i dialog med nazister, men at de tværtimod hjælper Danskernes Parti, når de vælger at stille op i paneldebatter med dem. Hvorfor skulle man dog give dem den mulighed? Tag dine venner med til demonstrationer og blokader. Netop fordi at Danskernes Partis valgkamp er den største nazistiske valgindsats siden Anden Verdenskrig, er det vigtigt at vi viser, at vi er mange flere end dem, og at vi altid står sammen når fascismen truer, uanset dens demokratiske fåreklæder.

Projekt Antifa: De er jo ikke særligt mange og virker ærligt talt ret latterlige. Skal man overhovedet tage dem alvorligt?

Sille Lindeberg (AFA): Heldigvis er de ikke ret mange. Men det betyder ikke at man ikke skal tage dem alvorligt. I både Sverige og Tyskland har Danskernes Partis samarbejdsorganisationer fået parlamentarisk indflydelse ved lokalvalg. Det er ved at undgå, at de bliver opfattet som et legitimt og demokratisk parti, at de er nemmest at stoppe. Den demokratiske legitimering er deres største projekt. Opnår de den kan de vokse sig store. Enhver gerning, der besværliggør deres politiske virke, er en kæp i hjulet på den fascistiske bevægelse. Og selvfølgelig er de latterlige. Det synes jeg ikke man skal lægge skjul på. Det gør dog ikke situationen mindre alvorlig. Deres ideologi og dens historie er på ingen måde latterlig. Men jeg tror til gengæld at vi kan udstille dem og mindske deres appel ved at latterliggøre dem. At være nazist skal aldrig blive cool.

Siden videoen blev optaget har Danskernes Parti opgivet at stille op i Brøndby Kommune.

Tilmeld dig Antifa Update

Læs om Alerta!

Læs om mailkampagnen rettet mod kommunalpolitikerne