5. september 2013

Højrepopulistisk parti i regering?

Det højrepopulistiske, norske Fremskrittssparti kommer sandsynligvis ind i en kommende i regeringen, efter nordmændene på mandag har været ved stemmeurnerne.

Mandag den 9. september er der stortingsvalg i Norge. Her ser det ud til, at Høyre, den norske version af De Konservative, bliver den store vinder og skal danne regering. Spørgsmålet er, hvem de danner regering med? Det mest nærliggende er, at Høyre vil forsøge at skabe en flertalsregering sammen med Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti. Det afhænger dog af, om Kristelig Folkeparti vil acceptere en regering med deltagelse af Fremskrittspartiet. De har nemlig svært ved Fremskrittspartiets fremmedfjendske linje.

Fremskrittspartiet blev dannet i 1973 og har ofte set mod Danmark og ladet sig inspirere af Mogens Glistrups danske Fremskridtsparti, som på sin side også lærte af sin norske navnebror. I mange år var Fremskrittspartiet ligesom både deres danske søsterparti og Dansk Folkeparti ikke stuerene. Siden sidste stortingstingsvalg for fire år siden har de andre partier, og særligt Høyre, ændret mening om Fremskrittspartiet. At Fremskrittspartiet nu er regeringsdueligt skyldes flere ting: De har siden Anders Breivik skruet ned for den fremmedfjendske retorik, og partiets nuværende leder, Siv Jensen, der kom til i 2006, har både plejet et pænere image og forholdet til Høyre. Den nye pæne tone har dog ikke kun givet succes. Ifølge Politiken går Fremskrittspartiet i de nyeste meningsmålinger tilbage i forhold til de 22,9 procent, partiet fik ved sidste valg. De står nu til at opnå 14,5 procent. De vælgere, der har fravalgt at stemme på Fremskrittspartiet, ser ud til at vælge sofaen på mandag.

Selvom alt taler for, at Høyre vinder valget, kan meget endnu nå at ændre sig. Senest ser Arbeiderpartiet med statsminister Jens Stoltenberg ved roret ud til at hente ind på højrefløjen. ProjektAntifa vender tilbage med en analyse af den politiske situation i Norge umiddelbart efter valget.