25. august 2009

Hess-march endte i fiasko for de tyske nazister

I de forløbne uger har nazister i specielt Tyskland forsøgt at mindes Rudolf Hess’ dødsdag. Det har dog været alt andet end en succes.

Foto: Nazister hylder Rudolf Hess ved en tidligere mindesmarch i Tyskland.

Nazister over hele Tyskland havde aftalt at hylde den afdøde nazist Rudolf Hess ved at samles i over 70 byer, spredt over hele landet og minde nazisten mandag den 17 august (Hess’ dødsdag) kl. 19.30 ved 3 minutters stilhed efterfulgt af en kort oplæsning af de afsluttende ord fra hans sidste tale.

Som beskrevet i artiklen ”Ungarsk Hess-march endte i forbud og fiasko” havde de ungarske nazister intet held med at mobilisere sig til den ellers proklamerede demonstration i Budapest. I Tyskland endte nazisternes hyldest til Rudolf Hess ligeledes som en fiasko på trods af, at de tyske nazister havde aftalt at samles i over 70 byer til små såkaldte ’flashmobs’.

Flashmobs som manifestationsform

En flashmob-manifestation gennemføres ved at man aftaler et specifikt samlingstidspunkt og sted. Herefter møder folk op i området omkring det aftalte sted, men giver sig først til kende på det aftalte tidspunkt, ved at løbe hen til det specifikke sted og gennemføre manifestationen. Selvom denne manifestationsform er meget kortvarig, lykkedes det ikke nazisterne at gennemføre særlig mange flashmobs. Ligesom der kun mødte få nazister op til de enkelte manifestationer.

Her er hvad der skete i Tyskland:

- I den østtyske by Chemnitz lykkes det ca. 10 nazister at holde en kort manifestation, men kun på grund af at de gjorde det tidligt på morgenen, altså ikke på det annoncerede tidspunkt. På det proklamerede tidspunkt var pladsen nemlig fyldt med antifascister, der ikke havde tænkt sig at lade nazierne hylde Rudolf Hess.

- Den nordlige by Bremen blev tilsmudset med nazi-propaganda fra flyers, der blev kastet ud fra et tag, men også her var der et stort fremmøde af antifascister, som holdt demonstration i byen.

- I den nordtyske by Lüneburg lykkes det 23 nazister at samles, hvilket dog intet var sammenlignet med den antifascistiske moddemonstration som talte over 200 aktivister.

- I Cottbus, den næststørste by i delstaten Brandenburg, blev 20 nazister fordrevet fra det aftalte mødested af antifascistiske demonstranter.

- I Friedland, der ligeledes ligger i delstaten Brandenburg, lykkedes det mellem 150 og 200 nazister at holde et fakkeloptog gennem den lille by. Det var i denne lille landsby at nazisterne skulle have haft størst held med at mindes Rudolf Hess.

Fiasko for nazisterne

På trods af at det lykkedes nazisterne at gennemføre små manifestationer rundt om i landet, kan man alligevel kalde deres forsøg for en fiasko, da nazisterne kun kunne præstere at samle ca. 300 nazister i hele Tyskland. Det var endvidere den eneste markering de tyske nazister havde mobiliseret. Dertil kommer at flere af de steder, hvor nazisterne fik samlet sig, blev de efterfølgende fordrevet af antifascistiske moddemonstranter. Det lykkedes derfor kun nazisterne at holde disse små aktioner i mindre byer og ikke i større byer som Berlin og Hamburg. Hertil var flere tusinde antifascister mødt op over hele landet for at vise deres foragt for nazismen.