15. september 2015

Hamborg: Massiv mobilisering forhindrede de tyske patrioters dag

Nazister og hooligans ville demonstrere side om side i Hamborg lørdag den 12. september 2015. Politiet vurderede, at den store antifascistiske mobilisering imod marchen betød, at de ikke kunne holde kontrollen, og marchen blev forbudt. Projekt Antifa bringer her en beretning fra en dansk antifascist, som var med til moddemonstrationen, som trods forbud endte i konfrontation med nazister.

Den 12. september var der indkaldt til moddemonstration og blokade mod marchen «De tyske patrioters dag«, hvor racister fra hele Europa ville gennemføre en demonstration, der skulle gå igennem Hamborg.

Som tidligere omtalt på Projekt Antifa er der indenfor de sidste par år opstået en opsigtsvækkende alliance mellem nazister og hooligans, et netværk som denne dag, både var et udtryk for og skulle styrke.

Læs artiklen »Hooligans og nazister hånd i hånd«

Politiet fik nedlagt et forbud mod de højreradikales march. Det følgende er en beretning fra en dansk aktivist, der var med AFA i Hamborg. Trods forbud endte dagen i konfrontation med nazister, der var kommet udenom politiet.

Fra København til Hamborg

Vi samledes fredag aften i kollektivet Bumzen på Nørrebro. Venner og politiske kammerater havde kastet sig ind i direkte solidaritet, med de syriske flygtninge, der var kommet til Danmark, så ugen op til havde været kaosfyldt. Trætte, men alligevel fast besluttede på at tage til Hamborg, og stoppe nazisternes march, ventede vi spændt på busserne.

En bus propfyldt med folk fra Sverige trillede ind på Baldersgade, hvor kollektivet ligger. Vi fik chancen for kort at hilse på vores venner fra den anden side af sundet, før den anden bus ankom. Da alle var kommet på plads, satte vi af sted mod Rødby.

Det var den samme tur, som mange af deltagerne havde taget utallige gange de foregående dage. Selvom formålet var et andet, var følelsen, at det var samme politiske kamp.

I bussen blev der kort informeret om, hvor vi skulle hen i Hamborg. Der var usikkerhed om, hvorvidt at nazisterne ville få tilladelse til at marchere, da politiet havde indbragt sagen ved de tyske domstole for at få marchen forbudt. Det skyldtes den store mobilisering mod nazisterne, og at politiet derfor ikke mente, at de kunne bevare kontrollen med byen.

Men uanset udfaldet ville der blive gennemført en stor moddemonstration foran hovedbanegården mod racisme.

Nazisternes march forbydes

Da vi ankom, gik vi til Sternchanze station, hvor vi mødtes med de andre danskere, der også var taget derned. En tysk kontakt gav en kort briefing.

Forbuddet mod nazisternes march var blevet stadfæstet ved den højeste retsinstans i Tyskland. Politiet havde meldt ud, at de ville sætte sig tungt på alle veje ind i Hamborg, og stoppe alle nazister, før de nåede frem. Vi besluttede at tage hen til den store demonstration og være klar, hvis nogle nazister alligevel fik mulighed for at samles.

Foran Hamborg Hovedbanegård var der, ifølge politiet, 14.000 mennesker samlet til moddemonstrationen. Det var åbenlyst, at hvis nazisterne kom, ville de udgøre en meget konkret fysisk trussel. Deres vold er både rettet mod folk fra venstrefløjen, og andre tilfældige folk, som udpeges som politiske fjender.

En informationscentral sendte konstant opdateringer ud via Twitter, hvor vi hele tiden kunne følge med i udviklingen. Et rygte spredtes om, at nazisterne ville tage til Bremen og demonstrere der, for at komme udenom forbuddet. En masse demonstranter satte derefter mod Bremen, men vi besluttede at blive.

Kaos og konfrontation

Kort efter lød det på Twitter, at nogle nazister var blevet observeret i et tog på vej til Hovedbanegården. Vi løb hurtigt ind gennem de massive mængder af folk og politi. Det var umuligt at få et overblik, så vi hoppede ned på perronen. Politiet havde ikke forstået situationen, og da vi rundede hjørnet på en lille bygning på perronen, stod vi ansigt til ansigt med en gruppe på omkring 15 nazister.

De var frygtindgydende, kæmpe, store, skaldede og tatoverede og på vej ud af toget for at slås. Nazister som man ellers kun ser på karikaturtegninger, med totenkopf og hagekors. Men de skulle ikke have en meter. Alt hvad der kunne kastes blev slynget mod dem. Kanonslag og nødblys fløj gennem luften, og efter et kort slagsmål slog vi nazisterne tilbage i toget.

Politiet greb herefter ind og dannede en kæde foran toget og vi trak os tilbage til indgangen ved Hovedbanegården.

Flere andre steder kom det til lignende konfrontationer i løbet af dagen, hvorefter politiet lagde sig tungt på Hovedbanegården og forhindrede yderligere sammenstød. Samtidig fortsatte den store moddemonstration med musik og taler.

Nazisterne formåede aldrig at samles og deres antal var langt under det, som de selv havde forventet. Tyske kammerater vurderede, at der, højt sat, var blevet set 500 nazister i løbet af dagen. Vi tildelte hooligansene fra HoGeSa og nazisterne et nederlag, som de får svært ved at rejse sig fra.