11. januar 2012

"Hadgrupper 2011" - ny rapport fra Norge

Vepsen, en norsk pendant til Expo og Redox, udgav i går en rapport vedrørende situationen omkring antidemokratiske, racistiske og voldelige grupper og miljøer i Norge.

I foromtalen til rapporten skriver Tor Bach, redaktionssekretær for Vepsen.org:

"Som samfund behøver vi fakta om hvad vi har at forholde os til, og om hvor mange som ønsker at afskaffe demokratiet. Ikke mindst har vi behov for at vide hvor mange norske ekstremister som er villige til at bruge vold. I dag er det kun PST [politiets efterretningstjeneste i Norge] som har lovhjemmel og teknisk kapacitet til at lave en samlet oversigt over aktørerne i disse miljøer, det er derfor helt håbløst at de aldrig offentliggør disse tal."

Kravet om større åbenhed fra myndighedernes side, omkring voldelige antidemokratiske miljøer i Norge, synes at være helt indlysende i kølvandet på ultra-nationalisten Anders Breivik´s massakre sidste sommer. Det er også relevant set i lyset af at konspirationsteorier, racisme og antisemitisme i følge rapporten har været tiltagende i Norge de seneste år.

Vepsens erklærede formål er, gennem gravende journalistik, at afdække og afsløre voldelige, racistiske, totalitære og antidemokratiske miljøer og grupper.

Rapporten kan findes her