14. april 2011

Fremgang for Front National

Ved det nylige kommunalvalg i Frankrig gik det højreekstreme parti Front National massivt frem.

Søndag den 27. marts var der anden gennemgang af kommunalvalget i alle kommuner i Frankrig. Dette valg bliver set som den sidste store test i forhold til parlamentsvalget i Frankrig om knap et år i 2012. Partiet fra den nuværende præsident Sarkozy, UMP, har tabt stort. Den konserative UMP fik kun 18,6 % af stemmerne, mens socialisterne fik cirka 36,2 % af stemmerne.

Det mest opsigtsvækkende er dog den store fremgang til det højreekstremistiske Front National. Front National stillede kun op i cirka 400 af i alt 1566 kommuner, men fik 11,1%. For første gang i FNs historie lykkede dem at komme ind i to kommunalparlamenter.

Marine Le Pen, lederen af Front National, sagde også direkte efter resultaterne blev offentliggjort: "fra på mandag indleder vi valgkampen til præsidentenvalg."

Og hendes selvtillid er desværre ikke uden grund. Faktisk lykkede det Marine Le Pen noget som aldirg er lykket for hendes far, partistifteren Jean Marie Le Pen. Nemlig at forbinde konservative med populistiske elementer.

Jean Marie Le Pen har været kendt for at have et hårdt og aggressivt sprog og politik, hvor Marine Le Pen mere forbinder antimuslimske holdninger og fremmedhad, med republikanske konservativer værdier.

Mange vælgere vandrer fra UMP til FN. Mange UMP-vælgere stemmer nu Front National. Især de økonomiske spørgsmål er vigtige, hvilket blandt andet vises af, at hele 40% af arbejderklassen sympatiserer med Front National.

Marine Le Pen, som overtog ledelsen af sin far, håber på en marineblå revolution som ændrer magtforholdene i Frankrig. Meningsmålene viser at mange vælgere godt kunne se Marine Le Pen som et alternativ til præsidenvalget, frem for Sarkozy som forventes at stille op for UMP igen.

Dette kommunalvalg satte også en anden rekord. Det var nemlig kun 45% af vælgerne der overhovedet stemte, og det spillede en central rolle for Front Nationals høje stemmeprocent.

Se også Autonom Infoservices artikel om emnet