30. april 2013

Forbrydelse bag branden på Frihedsmuseet

I dag meddelte politiet, at branden, der hærgede Frihedsmuseet natten til søndag, var påsat.

Politiets teknikere har i dag kunne konstatere, at branden var påsat ud fra de omstændigheder, at den opstod to steder - begge på ydersiden af bygningen. De har desuden kunne konstatere, at der var spor af brændbarvæske ved begge arnesteder.

Både gerningsmænd og motiverne bag forbrydelsen er indtil videre ukendte. Selvom det må understreges, at det indtil videre er spekulationer, er der dog to scenarier, der virker mest oplagte. Et scenarie er, at en eller flere pyromaner har stukket ild på bygningen, blot for at få glæden af at se den brænde af. I det tilfælde blev Frihedsmuseet et tilfældigt ”offer” for nogens sindslidelse.

”Min første tanke var, at det var et nyt angreb fra nazistisk side. Jeg har jo læst de sidste dages historier om Henrik Christensen i Søllerødgade og tror ikke, at det er tilfældigt, at branden sker nu.”

Frede Klitgård, en af de få nulevende modstandsfolk, til BT i går.

Det andet scenarie er, at branden er en politisk motiveret forbrydelse, begået af en eller flere gerningsmænd på den yderste højrefløj. Timingen af forbrydelsen kunne tyde på, at branden er påsat af nazister eller andre på den yderste højrefløj. Forbrydelsen skete natten efter, at Ekstrabladet havde bragt deres afsløring af, at det var nazister i Danmark, der begik bombemordet i Søllerødgade, den 16. marts 1992. Branden skete også præcis en uge før Danmarks befrielsesdag, den 4. maj, en dato, der hvert år siden 1945 er blevet markeret af modstandsfolk og andre antifascister, blandt andet ved Frihedsmuseet. Ingen har endnu påtaget sig ansvaret for forbrydelsen, og politiet har indtil videre været meget sparsomme med hensyn til, hvad de har af spor og eventuelle mistænkte i sagen.

Vi følger op på sagen og opfordre desuden alle til at støtte op om 4. Maj-Initiativets demonstration den 4. maj (på lørdag ) kl. 19.30 fra Halmtorvet på Vesterbro i København.

Aldrig mere nazisme!