24. februar 2013

Den tyske stat indefryser NPD’s midler

I går kom frem, at den tyske regering indefryser det højreekstremistiske NPD’s partimidler. Det sker på grund af en fejl i deres årsregnskab, som gør, at NPD skal betale den tyske stat 1,27 millioner euro tilbage.

I Tyskland får alle partier penge fra staten blandt andet baseret på, hvor mange stemmer de får ved valgene. Alle partier, der får over 0,5 % af stemmerne til parlamentsvalget og 1 % af delstatsvalgets stemmer, modtager 85 cent per stemme i partimidler. Derudover får partier 38 cent per euro, de modtager gennem medlemsbidrag og donationer op til 3.300 euro. Jo større politisk succes ved valgene desto flere økonomiske midler får man altså fra den tyske stat.

Man får pengene udbetalt per kvartal, og i 2011 fik NPD 250.000 euro udbetalt i et enkelt kvartal. Partimidlerne udgør en væsentlig del af de økonomiske midler, som NPD har til rådighed.

Et svækket NPD går ind i valgår

Nu skal NPD betale 1,27 millioner euro tilbage af partimidlerne på grund af en fejl i deres årsregnskab. De penge har det højreekstremistiske parti ikke betalt. Derfor har den tyske regering nu indefrosset deres partimidler. Det drejer sig om 113.000 euro for 2012 og alle kommende betalinger for 2013. Det har meget stor betydning for et lille parti som NPD. Det er derfor et svækket NPD, der går ind i 2013, som er et år med flere valg, heriblandt det tyske parlamentsvalg i efteråret.

NPD nedtoner problemet og siger, at de ikke er afhængige af partimidlerne. De vil ikke betale de 1,27 millioner euro og overvejer at gå rettens vej for at få de midler, den tyske regering har indefrosset, tilbage. Antifascister i Tyskland fortæller, at NPD har haft økonomiske vanskeligheder i mange år. Hvis de ikke har partimidlerne til rådighed, er tyske antifascister ikke i tvivl om, at NPD går et vanskeligt år i møde.