28. maj 2012

Århus - hvad gør vi nu, lille du?

I et forsøg på at nytænke det antifascistiske arbejde i Århus, inviterer Projekt Antifa, i samarbejde med lokale antifascister, til konference i den jyske hovedstad i september.

Igennem snart to årtier har White Pride hærget i Århus. Utallige gange er venstrefløjsaktivister, personer fra minoritetsgrupper og alternativt udseende unge blevet truet og tæsket, og utallige gange har venstrefløjslokaler været udsat for hærværk, alt sammen begået af voldelige fascister.

Meget har været forsøgt for at dæmme op for volden: venstrefløjen har stået bag brede demonstrationer, politiet har gang på gang fået anholdt, fængslet og dømt nynazistiske voldsmænd, lokalmedierne har af flere omgange afsløret voldens bagmænd og de sociale myndigheder har snakket med de yngste fascisters forældre.

På trods af mange forskellige aktørers mangfoldige indsats er Århus stadig hjemsted for Skandinaviens mest voldsberedte fascistiske miljø. Selv i de perioder hvor der er ’ro på’ udsættes socialister, og andre der ikke passer ind i fascisternes voldsbillede, jævnligt for chikanerier og tæsk.

Voldens konsekvenser er ikke til at tage fejl af; for mange bliver den konstante voldstrussel til sidst uudholdelig, og flere og flere aktivister søger væk fra Århus. Det er dog ikke kun volden, der er årsag til at aktivister forlader Århus, også det store aktivistmiljø i København er tillokkende for mange. Idag kan man f.eks. reelt tale om, at der eksisterer et eksilårhusiansk miljø i København.

At venstrefløjen ikke frit kan organisere sig i landets næststørste by er et problem for alle, der identificerer sig som venstreorienterede, uanset om postnummereret er 8000 eller 2200. Vi kommer som venstrefløj aldrig til at flytte vores politiske positioner fremad, så længe fascisterne kontrollerer gaden.

Derfor inviterer Projekt Antifa nu til ’ÅRHUS2012 - en konference om antifascistisk politik og strategi’ i weekenden 14.-16. september 2012 i Århus.

Målet med konferencen er at udveksle erfaringer, ideer og kontakter. At lære nye mennesker at kende, at få nye vinkler på gamle problemstillinger og at rykke ud af det dødvande, som det antifascistiske arbejde i Århus desværre står i.

Vi håber inderligt, at mange vil deltage. Først og fremmest århusianerne, men også antifascister fra resten af landet. Af samme årsag bliver der arrangeret fælles busrejse fra København til konferencen.

Programmet er endnu ikke fastlagt, og vi vil meget gerne have ideer og inputs. Hvis du har et emne eller en foredragsholder, som du tror ville gøre sig godt på programmet, så smid endelig en email til konference@projektantifa.dk hurtigst muligt. Programmet udvikles i tæt dialog med antifascistiske grupper i Århus.

For københavnske deltagere vil der være et informationsmøde om konferencen lørdag den 11. august klokken 16.00 i Ungdomshuset på Dortheavej 61 i Nordvest. Her vil der blive fortalt om konferencens indhold og det vil være muligt at melde sig til.

Der er en del udgifter i forbindelse med konferencen, blandt andet leje af lokaler, transport og mad. Der er en omfattende fundraising i gang, men har du penge til overs, så modtager vi meget gerne et bidrag - stort som småt - på vores konto. Reg: 4160 konto: 4160514175.

Du kan finde konferencens grundlag, læsestof og meget mere på konferencens hjemmeside. Der bliver åbnet op for tilmelding til konferencen inden sommerferien.

Projekt Antifa bringer løbende opdateringer om konferencen.