3. marts 2012

Antiracister overdøvede nazimøde

Dobbelt så mange antifascister som fascister var dukket op, da ARN Århus tidligere i dag protesterede mod et nazistisk debatmøde i det centrale Århus.

Lørdag formiddag samledes omkring firs morgenfriske antiracister til protest mod Danskernes Partis offentlige debatmøde på Aarhus Hovedbibliotek - det andet af slagsen inden for nyere tid, som fascister har indkaldt til med biblioteksledelsens accept. Humøret og kampgejsten var høj, men vejret var dog stadig en anelse koldt, selv om foråret så småt var begyndt at titte frem. En boomblaster spillede parken op med antikapitalistisk rap fra blandt andre Sort Stue og hardcorepunk fra Hanzepunx.

Et lilla banner med teksten "Sammen mod fascisme" på mange forskellige sprog og enkelte faner prydede forsamlingen - og den ene af dem kortvarigt statuen ved siden af trappen op til hovedindgangen

Fascisterne stod i samlet flok på trappen foran mødelokalerne på 1. sal og skuede ud over den let adspredte menneskemængde gennem vinduerne. I dagens anledning havde antiracisterne medbragt blandt andet trommer, tamburiner, vuvuzelaer, køkkengryder og fløjter af forskellig art til at gøre opmærksom på at ikke alle accepterer nazisternes tilstedeværelse.

Fascisterne blev i øvrigt mødt af problemer fra morgenstunde. En gruppe aktivister havde i løbet af fredagen forseglet dørene ind til mødesalen med cykellåse, så der måtte tilkaldes politiassistance for at bryde kæderne op. Først derefter kunne mødet begynde.

Efter nogen tids forsinkelse i forhold til programstart forsvandt fascisterne fra synsfeltet, og den højlydte stemning afløstes af hyggeligt samvær, gøgl og morgenbajere i den friske sol. Fascisterne kom indimellem ud på trappen for at spille med musklerne eller neden for indgangen for at ryge en smøg under pauserne og for at betragte deres politiske fjender på afstand, som besvarede genankomsten med en markant forøgelse af lydniveauet.

Ved halv to-tiden forsvandt de cirka 40 højreradikale mødedeltagere fra bygningen og gik ud mod vejen, skarpt forfulgt af kampråb og enkelte opsøgende demonstranter, som det civilklædte politi forsøgte at holde tilbage og tale til ro. Nogle moonede i protest mod politiets indblanding, og det resulterede i en enkelt anholdelse for provokerende opførsel, hvilket forsamlingen var synligt utilfredse med.

Mødets arrangør, den holocaustbenægtende mediestjerne Daniel Carlsen, forlod Hovedbiblioteket mens demonstranterne slog over i kampråbet "Daniel i havnen".

Læs mere hos:

Jyllands-Posten

Århus Stiftstidende

TV2 Østjylland