30. april 2013

Antifascistisk blokade 1. maj i Berlin

1. maj er desværre ikke kun en dag hvor socialister går på gaden. I Berlin forsøger NPD med en planlagt nazimarch, at gøre 1. maj til en kampdag for højreradikale. Antifascister planlægger blokader.

Under parolen ”Ud af euroen” har NPD indkaldt til en march i den berlinske bydel Schöneweide. Bydelen har i de sidste par år været præget af forøget nazistisk aktivitet, og rummer flere nazistiske tilholdssteder. Se tidligere artikel på Projekt Antifa

Brückenstrasse der starter ved S-togsstationen Schöneweide, betegnes ofte som de berlinske nazisters højborg, og det er da heller ikke overraskende, at det er her nazisternes march er planlagt til at starte. I gaden ligger værtshuset ”Zum Henker” og friluftsbutikken ”Hexogen”. Begge erklærede højreradikale tilholdssteder. Butikken ejes af formanden for NPD-Berlin, Sebastian Schmidtke der også bor i gaden. I butikken sælges der udover tøj, våben som fx pebersprays og slagvåben. Schmidtke blev i sommers anholdt i selv samme gade, da han angreb en nabo med peberspray, efter en antifascistisk demonstration.

Sidste gang nazister forsøgte at marchere 1. maj i Berlin var i 2010. Her samledes 700 nazister i Prenzlauer Berg. Nazimarchen blev mødt af en blokade med op i mod 10.000 antifascister. Denne gang har NPD meldt ud at de forventer at blive omkring 300 deltagere. Arrangørerne af de antifascistiske blokader stormobiliserer, og regner med at blive op til 10.000 aktivister.

Det er initiativet ”1. mai Nazifrei”, der står for blokaderne. Initiativet bliver støttet af grupper, organiseringer, enkeltpersoner, sportsforeninger, technoklubber, isbutikker, partier og fagforeninger. Anbefalerne strækker sig fra socialdemokrater og bydelens borgmester, til partiet ”Die Linke” og autonome grupperinger fra hele Tyskland.

Planen er, at blokere nazisternes march der starter klokken 12.00. Klokken 10.00 mødes antifascisterne, afhængigt af hvorfra de ankommer til bydelen, ved to forskellige mødesteder. Et af de antifascistiske mødesteder, er placeret det samme sted som nazisternes planlagte samlingspunkt, det andet i nærheden af nazisternes planlagte rute.

Parolen for blokaderne er ”Kommt nach vorne – Nazis Blockieren!” (Kom op foran – Blokér nazisterne!, red.) Netop denne parole er valgt, som en solidaritetserklæring til en aktivist der netop er blevet idømt to års fængsel. Han deltog i blokaden mod nazimarchen i Dresden i 2011, og er blevet dømt for at råbe ”Kommt nach vorne” i en megafon. I forbindelse med blokaderne er der blevet produceret et kort over området, der viser de forskellige træfpunkter. Aktionskort

Der er arrangeret forskellige fællesafgange til blokaderne, og der opfordres til at folk følges ad i grupper, når de tager til og fra blokaderne.

1.maj Nazifrei