12. april 2013

Aktioner mod tvangsudvisninger til Afghanistan

Tirsdag den 9.4 blev endnu en udvisning til Afghanistan foretaget, denne gang med 5 asylansøgere. Det er den tredje udvisning på tre dage og formentlig den næstsidste af "første runde", den sidste er planlagt til mandag den 15.4.

Banner med teksten "Deportations by planes - fascism remains - Turkish airlines"

Der blev protesteret fra flere sider i forbindelse med tirsdagens deportation af afghanske asylansøgere. Tre aktivister klatrede i, Københavns Lufthavn, op under taget af terminal tre og hængte et banner op, med teksten "Deportations by planes - fascism remains - Turkish airlines". De hang under loftet i to timer hvorfra de fortalte passagerer i terminalen om udvisningerne af de afghanske flygtninge og Turkish Airlines rolle i hjemsendelserne.

Den anden protest, kom direkte fra de udviste afghanere, Asylret skriver således i deres pressemeddelelse:

"Aftenens udvisning af 5 afghanske asylansøgere kl. 18.05 med Turkish Airlines forløb anderledes, end politiet havde planlagt. En asylansøger satte sig - i desperation over at skulle sendes til Kabul – til modværge, hvilket førte til tumult, hvorefter politiet måtte opgive at sætte ham på flyet. Ifølge Asylrets oplysninger reagerede endnu en asylansøger ved at slå sit hoved mod en stol foran sig, hvilket fik ham til at bløde fra næse og mund. Episoden fik de øvrige passagerer til at reagere og protestere mod Turkish Airlines’ medvirken til udvisninger. Passagerernes protester kan hænge sammen med, at de udvisningstruede efter tumulten blev lagt i håndjern/strips; et syn, der virker særdeles voldsomt på de fleste."

Ved de tidligere udvisninger har der også været forskellige. Der er flere gange blevet delt flyers ud til passagerer på Turkish Airlines’ fly. En gang protesterede to passagerer som desværre endte med at blive holdt tilbage af personalet, så de ikke kom med flyet.

Endvidere samledes flere forskellige grupperinger ved Bedsteforældre for Asyls søndags-protest foran Sandholmlejren. Her forsøgte man at forsinke bilen, der transporterede asylansøgerne fra centret til Købehavns Lufthavn.

Inden de danske myndigheder påbegyndte denne udvisningsrunde, foretog politiet systematiske anholdelser i asylcentrerne, i forbindelse med lommepenge-uddelingen hver anden torsdag. Ved uddelingerne mødte politiet op med lister, og tog de personer med, som stod på listen. Denne fremgangsmåde skabte stor utryghed i lejrene, og folk forsøgte derfor at undgå lommepenge-uddelingen. Uddelingen af lomme penge er en af lejrens kontrolmekanismer, og asylansøgerne kan risikere at miste deres asylgrundlag, hvis ikke de møder op. Der er en risiko for, at arrestationerne ved pengeuddelingerne fortsætter. Nu hvor asylcentret i Ellebæk næsten er tømt for afghanske flygtninge, skal der derfor lyde en åben opfordring, fra aktivisterne i ”HER ER PLADS”, til folk med overskud og et kamera, til at besøge omkringliggende asyllejre i forbindelse med lommepenge-uddelingen. Opfordringen kommer, som et forsøg på at dokumentere, om der fortsat finder systematiske anholdelser sted.