2. januar 2012

2011 – et år i terrorens tegn

Sidste år blev et år præget af fascistiske terrorattentater i en række europæiske lande. Projekt Antifa ser tilbage på året der gik.

Årets mest markante begivenhed var naturligvis da Anders Behring Breivik den 22. juli myrdede 77 mennesker i Oslo og på øen Utøya. Få måneder efter blev en nynazistisk terrorcelle, der menes at stå bag ti mord på personer med indvandrerbaggrund, optrevlet i Tyskland. I midten af december skød et medlem af den fascistiske gruppe CasaPound vildt omkring sig på et torv i Firenze i Italien. To senegalesiske gadesælgere døde og tre alvorligt såret. Også i Tyskland gik det voldsomt for sig. I løbet af 2011 stod nynazister bag en lang række brandattentater, der nemt kunne have kostet menneskeliv, rettet mod venstreorienterede kollektiver og tilholdssteder i Berlin.

Især Breiviks terrorangreb fik mange danske medier til at kigge nærmere på den yderste højrefløj og det betød blandt andet at Politiken i samarbejde med Researchkollektivet Redox kunne afsløre det hemmelige racistiske netværk ORG. Redox’ rapport om netværket medførte senere at kollektivets hjemmeside blev lukket af deres udbyder, men rapporten florerer i dag på nettet og har fået sit eget liv.

2011 var også året hvor DNSB for alvor knækkede, da Daniel Carlsen trak stort set alle aktive medlemmer med sig ud af partiet og dannede Danskernes Parti med base i Viborg. Da DNSB i august spillede med musklerne og ville vise at de ikke aldeles ikke var knækket af de mange afhop gik det helt galt, og deres fiaskokoncert, der blev mødt af omfattende modstand, blev det endegyldige bevis på at DNSB som organisation står med i hvert fald det ene ben i graven. Daniel Carlsen står således tilbage som den store sejrherre i konflikten i det traditionsrige naziparti.

De store nazimarcher i Nordeuropa led igen i 2011 store nederlag. I Dresden blev marchen i februar blokeret af mere end 20.000 antifascister, mens den årlige Salemmarch var afløst af et marchforsøg i det centrale Stockholm. Marchen samlede dog kun omkring 500 nynazister og var omringet af antifascister fra start til slut.

På det parlamentariske plan betød folketingsvalget i efteråret et farvel til ti år med Pia Kjærsgaard som Danmarks mest magtfulde politiker, og goddag til en regering med Enhedslisten som parlamentarisk grundlag. Uanset at regeringsskiftet vil give visse forbedringer er der dog ingen tvivl om at de reelle samfundsforandringer skal presses igennem af folket – ikke karrierepolitikere.

I Projekt Antifas egen andedam har vi i år udvidet familien med Antifa Update, en gratis sms-service, der orienterer om nyheder og events for aktive antiracister, ligesom Antifashoppen blev relanceret med mulighed for at betale med betalingskort.

Samtidig arbejder vi på en omfattende relancering af sitet med nye funktioner og design. Samtidig vil den løbende foredragsvirksomhed selvfølgelig fortsætte i det nye år.