13. oktober 2010

Lukket land for nazister

Efter DNSB tidligere på måneden spredte nazi-propaganda i Viborg satte redaktøren for lokalavisen sig til tasterne. Vi bringer her hans tanker om baggrunden for nazisternes mobilisering - og lidt om modstanden imod dem.

Danmark er et herligt land med højt til loftet. Vi har ytringsfrihed og værner om den, og det betyder også, at der er et rum for ekstremister af både den ene og den anden slags.

Det virker umiddelbart skræmmende, men det er ikke ulovligt for de danske nazister at holde hvervemøder i Viborg .

På samme måde kan islamistiske fundamentalister holde møder, hvor de ønsker det.

Nazisternes besøg i Viborg kan vi se i gadebilledet, fordi vores gæster har overklistret midtbyen med hadske budskaber mod især indvandrere.

Borgere og forretningsfolk vil hurtigt få disse klistermærker fjernet.

Hvem ønsker sådanne budskaber på sin facade? Nazisterne taler forhåbentlig for døve øren blandt Viborgs unge, fordi vi i Viborg har en god integration, og fordi vores børn og unge går i skole med og er gode kammerater med indvandrerne.

Viborg er et fredeligt fristed, hvor selv rockerne har svært ved for alvor at slå rod. Og det skyldes, at lokalsamfundet samarbejder -bl. a. med politiet -om at vise dem vintervejen.

Den danske lovgivning giver meget frie muligheder for at ytre ekstreme holdninger.

Netop den beskrevne »frihed« i det danske samfund er det bedste våben i kampen mod ekstremister. Det er årsagen til, at vi modsat andre lande lande, f. eks. Sverige, kun har ganske få nazister .

Al undertrykkelse betyder, at der kommer en kraftig modreaktion i form af ukontrollable undergrundsbevægelser.

Nazisterne fremstår som en lille samling forvirrede originaler, der har fundet et midlertidigt fællesskab og fælles fjender. De skal bekæmpes med alle andre midler end indgreb mod mødefriheden.

Vi skal naturligvis ikke på nogen måde skal acceptere det, når vi møder disse mørke kræfter i vores dagligdag.

De skal vide, de er uønskede, og at Danmark er »lukket land« for deres ideer. Det allerbedste våben mod nazisterne er job og uddannelse til alle unge.

Det er ofte udstødte unge, som får afløb for deres frustrationer i ekstreme miljøer.

Nogen skal have skyld for ens egen elendighed, og så falder man selvfølgelig over de svageste grupper, nemlig folk med en anden race eller religion.

Det er vigtigt, at vi i hjemmene og i skolerne fortsat diskuterer det, som skete under 2. Verdenskrig. Historien er den allerbedste vaccine mod nazismen.

De fremstår som en samling forvirrede originaler, der har fundet et midlertidigt fællesskab og fælles fjender.

De skal bekæmpes med alle andre midler end »forbud«.

Lars Norup, chefredaktør på Viborg Folkeblad. 8. oktober 2010.