2. december 2012

Anmeldelse: Ny bog fortæller den radikale venstrefløjs historie gennem plakater

Årets julegave er på plads! I bogen Gaden Parlament. 30 års plakater fra den radikale venstrefløj kan man se og gense en bred vifte af plakater fra 80’erne, 90’erne og 00’erne. Plakaterne fortæller historien om den radikale venstrefløjs historie fra de første besættelser over antiglobaliseringsbevægelse til kampen for Ungdomshuset på Jagtvej 69.

Gadens Parlament er fyldt med plakater, og det er en fornøjelse, at forfatteren Malene Meisner har ladt plakaterne fylde så stor en del af bogen og givet dem lov til at fortælle deres egen historie. Meisner har desuden gjort meget ud af, at man kan begynde at læse bogen, dér hvor man har lyst, og man kan sagtens nøjes med kun at læse enkelte afsnit. Det gør desværre også, at hendes ellers fine introduktionstekster til bogens forskellige afsnit, hvis man vælger at læse bogen fra start til slut, nogle gange gentager de samme ppointer.

Udover de løbende introduktionstekster er der en indledende og en afsluttende artikel. Den indledende artikel balancerer fint mellem at være en letlæselig introduktion til bogen og den radikale venstrefløj og mere akademiske overvejelser om plakatens betydning for en politisk bevægelse. Introduktionsteksterne fortæller løbende læseren om de forskellige perioder, og hvad der kendetegner dem.

Generelt er de korte introduktionstekster utrolig gode og velskrevne. Enkelte gange bliver de dog desværre lidt for akademiske, som når Meisner skriver: ”Ideen om at interagere som et korrektiv til de almindelige kulturtilbud havde dog en forløber.” Det gentager sig desværre i den afsluttende artikel, hvis intention om at løfte plakaterne over deres umiddelbare funktion – at kommunikere konkrete budskaber og arrangementer – til at spille en vigtig rolle for at skabe en politisk bevægelse er meget interessant. Desværre fandt jeg teksten svær at forstå og var nødt til at læse den flere gange, før jeg følte, at jeg nogenlunde kunne følge pointerne. Der er ingen tvivl om, at Meisner virkelig har forsøgt at forklare sig så forståeligt som muligt, men det lykkes desværre ikke helt.

En af bogens styrker er, at den gennem plakaterne fortæller en historie, som kun ligger ganske få år tilbage, og som derfor er en historie, som mange selv har oplevet og kan huske. For mig blev bogen a trip down memory lane, hvor jeg kunne følge min færd gennem den radikale venstrefløj fra de første demonstrationer til de plakater, jeg selv har været med til at lave. Det er både sjovt og fascinerende og vil utvivlsomt få mig til at vende tilbage til bogen igen og igen.

Trods de mindre skønhedsfejl er der ingen tvivl om, at dette er årets julegaveidé til både ens gamle selvfede bz-onkel, som er blevet en stor kanon i reklameverdenen, og ens unge niece, der første gang har været til koncert i Ungdomshuset.

Se Malene Meisner fortælle om bogen